Dricker man en dag skadar din hälsa

Dricker man en dag skadar din hälsa

Du har säkert hört den gemensamma visdomen att en drink i slutet av en lång dag gör du bra.

Kanske är det antioxidanterna i vin du svär på, eller de avkopplande egenskaperna hos en öl. Kanske gör bara smaken dig bättre.

Men tanken lågtänkande är bra för din hälsa är faktiskt en myt, säger professor Tanya Chikritzhs, från Curtin University National Drug Research Institute.

Tidigare forskning hade föreslagit detta, men senare studier har ställt allvarliga tvivel på tanken.

‘Från den allra första nypen, även vid mycket låga nivåer på mindre än en halv drink per dag, kan du uppleva ökad risk för olika cancerformer.’ Ett exempel på vilket nya bevis har uppstått de senaste åren är prostatacancer.

Och det verkar i det här fallet kan även en mycket låg nivå dricka en till två drycker vart tionde dygn över ett antal år öka risken för att utveckla cancer med åtta procent jämfört med någon som aldrig har druckit alkohol.

Professor Chikritzhs sade att under de senaste 20 åren har det skett snabba framsteg i vår förståelse av kopplingarna mellan alkohol och cancer och en växande mängd bevis som kopplar till ökad alkoholkonsumtion och cancerrisk.

‘För en mängd cancerformer, sju eller åtta av dem, kan vi visa en linjär dosresponsrelation’, sa hon.

Det innebär att den mängd du dricker varje dag ökar, det är en motsvarande ökning av risken för cancerutveckling.

Det finns ingen alkoholkonsumtion som är helt säker.

Om du inte vill ha någon ökad risk att utveckla cancer (över vad du redan har från genetiken eller miljön du bor i), måste du sluta dricka helt och hållet.

Nationella riktlinjerNyhetshälsovårdsrådets riktlinjer för alkohol säger att du inte borde dricka mer än två standarddrycker om dagen.

En drink en dag studie brister teaser

Genom att göra så håller du livstidsrisken för dödsfall från alkoholrelaterad sjukdom eller skada under en av 100, även om dricksen är daglig.

Det betyder inte att det inte finns någon risk för att den är relativt låg på en nivå som är acceptabel för de flesta och i nivå med de riktmärken som vi testar vattenkvaliteten på,

Det andra att tänka på är exakt hur mycket en vanlig dryck är för att den inte alltid motsvarar ett glas vin eller en flaska öl.

Faktum är att de flesta fullstyrka öl motsvarar ca 1,5 standarddrycker, och den genomsnittliga restaurangen serverar rött vin är 1,6.

Om du undrar, är gränsen ‘två standarddrycker’ inte ett medelvärde; du kan inte dricka 10 drycker i en enda natt, då är det inte resten av veckan och barn dig själv, är du fortfarande i riktlinjerna.

Det finns faktiskt en separat NHMRC riktlinje för enkla ‘tillfällen’ av att dricka, och det handlar mest om andra faktorer än din cancerrisk.

Det sägs att inte mer än fyra standarddrycker ska konsumeras för att begränsa risken för alkoholrelaterad skada som härrör från den enda drickperioden.

Vad sägs om hälsofördelar? Så hur är det med alla de studier vi hört om de föreslagna fördelarna med ett glas eller två?

Möjliga mekanismer genom vilka alkohol kan fungera som en hälsotonik, inbegriper att den arbetar för att öka nivåerna av ‘bra’ fetter i blodet, vilket ökar kroppens känslighet mot hormoninsulinet eller minskad inflammation (som har kopplats till en rad sjukdomar , inklusive hjärtsjukdom).

Professor chikritzhs sa att det fanns två läger i detta område de som tror på låg nivå dricka ger sådana fördelar, och de som tycker att studierna visar dessa fördelar är bristfälliga.